Drejø badehotel blev købt af lærerforeningen i 1952. Den blev dermed lærerforeningens tredje koloni. Da det gamle badehotel i 1972 absolut havde set sine bedste dage,
lykkedes det efter mange forhandlinger at overbevise kommunalbestyrelsenom, at det var nødvendigt at bygge en ny koloni. Hovedhus og baghus(depot) er det eneste, der er tilbage fra det oprindelige badehotel.
Der blev dengang rejst tvivl om, hvorvidt en koloni beliggende på en forholdsvis lille ø kunne byde på tilstrækkeligt mange muligheder og arbejdsopgaver til eleverne specielt i de ældste klasser.
GLF argumenterede bl.a.: …at øsamfundet med alle dets problemer i sig selv byder på mange interessante oplevelser. Særpræget byplan, interessante udformninger af ejendomme, sen udflytning fandt sted efter en voldsom brand
i 1942, landsbyskole (nedlagt i dag), kirken…..der findes et rigt fugleliv på øen, som bl.a. findes ude ved den 17 meter høje skrænt, der i sig selv er enestående for området. De store muligheder for gode og spændende traveture inde i landet
byder på mange biologiske, zoologiske og geografiske opgaver.
Den nye koloni på Drejø blev indviet den 25. august 1979.
Drejø´s historie!
For 8000 år siden steg havet, og et fastland blev omdannet til et øhav. To af øerne var det kuperede ”Skoven” og det flade ”Drejø”. Siden har havet forbundet øerne med et drej (dragh – heraf navnet draghø), der er aflejringer af sten og grus.
Fund i havet fortæller, at mennesker har boet her, inden havet steg. Drejø bliver omtalt i Kong Valdemars Jordebog fra 1231: ”På Østræ Draghøfindes hjort, dådyr, hors (vildhest) og hus”. Formentlig er ”hus” en kongelig jagthytte.
Navnet ”Skoven” fortæller, at her har været skov længst. Først i midten af 1800-tallet kom der huse på ”Skoven”. Drejø er allerede et lille samfund i 1480, da købstaden Svendborg klager til kongen over bl.a. ”Østræ Draghø” for dens sejlads og handel med Hansastedernen.
I 1532 var her mindst 13 familier, da 13 gårdmænd søgte om kongens tilladelse til at bygge en kirke. De 13 helgårde blev med tiden delt i 26 halvgårde samt præstegården. Gårdene kunne deles, da udkommet var godt på grund af den frugtbare jord, der blev gødsket med tang. Indkomsten blev suppleret med fiskeri.
I 1832 blev landsbyfællesskabet ophævet, og jorden udskiftet i en stjernefigur, som man stadig kan se i landskabet. Bønderne var fæstere under Hvedholm indtil 1920. Gårdenes bomærker er markeret på mindestenen fra 1923 over Fællesskabets tid.
Katastrofen, som alle havde frygtet, indtrådte Sct. Hansaften 1942, hvor 11 gårde og 7 huse forsvandt i flammerne. Husene lå meget tæt og var næsten alle med bindingsværk og stråtag. I grænsezonen mellem land og hav – det flade land og det flade hav – lever særligt
mange dyr og planter. Og det er lige her Drejø ligger med megen fladvand og mange strandenge. Mennesker har arbejdet ihærdigt for at rykke grænsen for landet udad
ved at bygge diger og pumpe vand bort. Både ved Nørresø og Søndersø har der været pumpemøller.
Ofte blev digerne bygget af tang. I det lave vand omkring Drejø er ålegræsenge opvækstområde for mange fiskearter. Ikke mindre end 60 fuglearter yngler på øen – mange yngler på Mejlhoved, ved Tørvegravene og Søndersø.
Et stort blomsterflor kan I finde langs kysten heriblandt flere sjældne arter. Øen og den centrale del af Det Sydfynske Øhav er internationalt naturbeskyttelsesområde.
Elevværelse
Lederværelse
Kolonien består af ”den gamle hovedbygning”, der er bygget sammen med
den nye elevbygning fra 1979.
I hovedbygningen, stueplan:
Storkøkken med dertil hørende udstyr som elkomfur, kipsteger,
to store køleskabe, kummefryser, kartoffelskræller, opvaskemaskine
samt diverse småmaskiner og redskaber.
Spisesal på ca. 50 m² med siddeplads til op til 60 personer.
Bordstørelse: 6 X 4 borde (120 X 75) samt 6 X 6 borde (180 x 75).
Der er også borde i skoleskuen 5 stk. af 120 x 120 samt 2 borde af (180 x 75).
Toilet.
I hovedbygningen, 1. sal:
Lærerstue på ca. 20 m².
Lederværelser fordelt således: tre enkeltværelser og to dobbeltværelser.
Der er to x bad og toilet på gangen.
Elevbygning:
Otte 4-sengeværelser (køjesenge) med eget toilet og bad.
Tre værelser (Et enkeltværelse og to 3-sengeværelser) med toilet
og bad på gangen.
Pejsestue på ca. 50 m².
Elevstue på ca. 50 m² / skolestuen
Kolonien kan rumme 43 personer med sengepladser.
Drejø By
Drejø Kirke
Kirken indenfor
Tag på guidet tur med Lars Milling
Rundt om øen med Lars Milling i vogn på traktor
Masser af fuglereservater
Tag på museumsbesøg på Drejø
Gl. stuer på Drejø museum
Flotte gl. ting på museummet
Køkken på museum
Aktivitetsforslag:
Ture på Drejø er vandre- og badeture.
Vandreture på øen – f.eks. til ”Verdens ende”
I kan evt. bestille en kørsel med traktor og vogn hjem (Kontakt Lars)
Drejø Museum i mindre grupper (entré)
Gåtur til den gamle havn og Drejø By hvor der både er købmand og kro!
Besøg i kirke – få præsten til at fortælle. Husk også den engelske flyvergrav på kirkegården.
Hvis man har en dag i Svendborg, kan man besøge Naturama – et spændende naturhistorisk museum og evt. få en rundvisning (entré)
Sejl gratis med færgen til naboøen Skarø. Køb en Skarø Is – uhm – og sejl hjem med en senere færge. Det er gratis at sejle mellem øerne.
Besøg Gl. Elmegård (Flot historisk gård med café)
www.gl.elmegaard.dk